Eki clock Wall clock

Furniture Design Award Winner.
Awarded Bronze for Good Furniture, Decorative Items and Homeware Design.

Eki clock Wall clock
by Kazuyoshi Takata

  • Awarded April 15, 2018
  • CLIENT: TAKATA Lemnos Inc.
  • 2.935

Takenobu Igarashi is the designer behind the Big Clock of Stars which hangs on the outer wall of Sapporo Station in Hokkaido Japan since 2003 and has also designed another clock on both east and west concourses of the same station. This clock was introduced with its design direction based on the clocks. The clock has a beautifully designed dial with original number types and its clock numbers half below are especially designed in a way for easy reading from the ground. Its frame is made with aluminum sand casting and lathing. The distance between its dial and glass is minimized.

Visit Site
Good  Design

Eki clock Wall clock

Good Design

Great Design by Kazuyoshi Takata

Eki clock Wall clock

Great Design by Kazuyoshi Takata

Inspirational Wall clock Design

Eki clock Wall clock

Inspirational Wall clock Design

Eki clock Wall clock Image

Eki clock Wall clock

Eki clock Wall clock Image

Eki clock Wall clock

Kazuyoshi Takata

Designer of Eki clock Wall clock


Good Design Deserves Great Recognition

Discover A' Design Award, World's Largest Design Accolade.

Learn More

Interview with Kazuyoshi Takata on Eki clock Wall clock

What is the main principle, idea and inspiration behind your design?
The designer’s aim was to create a design with a focus on a clear display of the time by the original clock that was to be installed at the concourse of Sapporo station in Japan. The clock had two faces: one on the front and the other on the back. The face seen from the north was in black, whereas the one seen from the south was in white, so that each separate color would clearly tell the passengers in which direction they were walking on the straight concourse which connected the north and the south. The numbers on the faces were specially designed for this clock. The distance between the numbers and the edge of the clock was carefully considered since they needed to be seen clearly without being obstructed by the clock’s frame when seen from various angles.
What has been your main focus in designing this work? Especially what did you want to achieve?
The designer has focused on the precise dimensions of the clock to fit into the space where it is installed
What are your future plans for this award winning design?
The designer’s intention is for this clock to be used at other stations as well.
How long did it take you to design this particular concept?
It did not take much time to define the design concept of the clock because the design had a clear purpose to fulfill.
Why did you design this particular concept? Was this design commissioned or did you decide to pursuit an inspiration?
The designer considered the requirements for a public clock and found an answer—it must clearly display the time. He then decided to pursue this answer.
Who is the target customer for his design?
The target for the original clock is all passengers that use Sapporo station.
How did you come up with the name for this design? What does it mean?
“Eki” means a train station in Japanese. The original clock was used at a station concourse and the designer named it “eki clock.”

By clicking Sign-Up, you are opting to receive promotional emails from A' Design Awards, World Design Rankings, World Design Consortium and Designers.Org You can update your preferences or unsubscribe any time.

You are now at the right step

Join Designers.org & Start Promoting Your Design Worldwide.

Create an Account